Om julmaknad.nu

På julmarknad.nu samlar vi alla Sveriges julmarknader för dig att upptäcka, ställa ut på och, inte minst, uppleva! Oavsett var i landet du önskar besöka en julmarknad så hittar du information om kommande julmarknader hos oss. Med hjälp av vårt sökverktyg filtrerar du evenemangen på önskad ort, län eller datum. Observera att vi aldrig står som arrangör för någon av julmarknaderna som vi listar på julmarknad.nu. Länk till respektive julmarknads officiella webbplats finns på evenemangets infosida.

Vi tillhandahåller även en mindre lista över julmarknader i Danmark samt julmarknader i Tyskland.

Vill du tipsa om en julmarknad gör du det enklast här. Har du frågor eller synpunkter kontaktar du oss på info@julmarknad.nu.

Vad är en julmarknad?

En julmarknad en marknad med fokus på julen. Det är en marknadsplats där man premierar försäljning av traditionella mathantverk och hantverksprodukter av smide, silver, väv och andra tekniker och där du hittar unika julklappar eller fina attiraljer till hemmet.

I Sverige arrangerar man julmarknader under främst november och december månad, där Stortorgets julmarknad i Gamla Stan i Stockholm anses vara en av de mest ansedda.

Andra populära julmarknader i Sverige är Skansens Julmarknad, Sigtuna Julmarkand, Julmarknad på Jamtli och Tjolöholms Julmarknad.

Julmarknadens historia

Tyskland är julmarknadens moderland. Kanske är det Dresdens julmarknad, eller Striezelmarkt som den också kallas, som vi har att tacka för att det i dagens Sverige årligen arrangeras hundratals julmarknader. Det var nämligen där, redan år 1434 och mitt under rådande medeltiden, som begreppet julmarknad formades. Detta när man ville möjliggöra för invånarna att hamstra inför stundande, vad man kan förmoda, karga vinter. Med åren blev fenomenet en stående jultradition och i dag, nästan 600 år senare, lockar evenemanget årligen mer än två miljoner besökare. Och precis som då saluför man där i dag bland annat traditionella mathantverk, öl, punsch, brända mandlar, pepparkakor, silversmide och slöjd- och vävhantverk.

Genom emigranter från främst Tyskland har julmarknader med åren fått stor spridning till andra delar av världen. Och numera ses de som självklara inslag i samband med julen, inte minst här i Sverige och i vårt grannland Danmark.

Julemarkeder i Sverige

Hos os finder du julemarkeder i Sverige att besøge, for eksempel julemarkeder i det sydlige Sverige såsom Skåne og Malmø.

Weihnachtsmärkte in Schweden

Bei uns finden Sie Weihnachtsmärkte in Schweden zu besuchen, zum beispiel Weihnachtsmärkte in Südschweden wie Scania und Malmö.