6 julmarknader i Finland att besöka 2024

Julmarknader i Finland är en populär tradition under årets mest festliga säsong och lockar både lokalbefolkning och turister. Dessa marknader erbjuder en unik upplevelse där man kan njuta av julstämningen, handla handgjorda produkter och ta del av traditionella festligheter.

Här ger vi dig 6 julmarknader i Finland som vi tycker är väl värda ett besök vintern 2024.

1. Tomasmarknaden

En av de mest kända julmarknaderna i Finland är Tomasmarknaden. Belägen på Salutorget, i hjärtat av Helsingfors, erbjuder marknaden en fantastisk atmosfär med ljusdekorationer, doften av glögg och julmusik som fyller luften. Här kan de hundratusentals årliga besökarna hitta ett brett utbud av hantverk, juldekorationer, traditionella livsmedel och presenter att ge till nära och kära.

Tomasmarknaden i Helsingfors håller normalt öppet från tidig december till bara ett par dagar innan julafton.

Läs mer om Tomasmarknaden här

2. Tammerfors Julmarknad

Tammerfors Julmarknad i södra Finland är också en populär destination för julälskare. Här kan besökarna vandra genom mysiga trästugor och njuta av försäljningen av hantverk, mat och sötsaker. Marknaden erbjuder också underhållning som musikframträdanden och uppträdanden av jultomten.

Julmarknaden i Tammerfors håller öppet juleportarna större delen av december varje år.

Läs mer om Tammerfors Julmarknad här

3. Åbo Julmarknad

För dem som söker en historisk atmosfär är Åbo Julmarknad ett utmärkt val. Beläget i den gamla staden, erbjuder julmarknaden i Åbo traditionella produkter, hantverk och lokal mat. Besökare kan också njuta av julmusik och olika kulturella evenemang som dans och teater.

Julmarknaden i Åbo äger rum på Gamla Stortorget hela fyra helger innan julafton.

Läs mer om Åbo Julmarknad här
4. Julmarknad på Torget i Mariehamn 

Julmarknaden på torget i Mariehamn på Åland är en julmarknad som sprider glädje och julstämning. Torget, som vanligtvis fungerar som en central mötesplats, förvandlas under två lördagar i december varje år till en festlig marknad där besökare kan uppleva den åländska jultraditionen.

På Julmarknaden på torget i Mariehamn finns det en mängd olika stånd som erbjuder allt från hantverk och juldekorationer till lokala produkter och delikatesser. Besökare kan strosa runt bland de vackert dekorerade båsen och hitta unika julklappar, handgjorda smycken, textilier, keramik och mycket mer. Det är en utmärkt möjlighet att stödja lokala hantverkare och hitta speciella presenter.

Läs mer om julmarknaden på Torget i Mariehamn här

5. Julmarknad på Jan Karlsgården

Julmarknaden på Jan Karlsgården på Åland är en årlig tradition som lockar besökare från både Sverige och Finland. Jan Karlsgården, beläget i Sund på vackra Åland, är ett friluftsmuseum som återskapar en autentisk åländsk gårdsmiljö från 1800-talet. Under julmarknaden förvandlas platsen till en sagolik julby där besökare kan njuta av en härlig atmosfär och traditionella julfiranden.

Julmarknaden på Jan Karlsgården hålls vanligtvis i slutet av november varje år.

Läs mer om julmarknaden på Jan Karlsgården här

6. Korjaamos Julmarknad

Korjaamo Julmarknad är en årlig julmarknad som hålls på Korjaamo-kulturcentret i Helsingfors i Finland. Detta evenemang är ett populärt besöksmål för lokalbefolkningen och turister som söker en unik och festlig julupplevelse.

Korjaamo-kulturcentret, som är beläget i en ombyggd gammal spårvagnsverkstad, ger en charmig och industriell atmosfär till julmarknaden. Här kan besökare utforska olika utställare och stånd som erbjuder ett brett utbud av produkter och hantverk. Det är en möjlighet att hitta unika presenter, handgjorda smycken, konstverk och andra kreativa alster.

Läs mer om Korjaamos Julmarknad här

Läs också:

8 julmarknader i Danmark att besöka 2024

10 julmarknader i Tyskland att besöka 2024