8 julmarknader i Danmark att besöka 2024

Julmarknader i Danmark är populära utflyktsmål för den som vill uppleva julen från sin bästa sida även utanför Sveriges gränser. Städer som Köpenhamn, Århus, Odense och Gavnö är bara några av alla de städer i Danmark som stoltserar med sina imponerande julmarknader och som årligen besöks av tusentals hängivna julfirare.

Här ger vi dig 8 julmarknader i Danmark som vi tycker är värda minst ett besök vintern 2024.

Julmarknader i Köpenhamn 2024

1. Julmarknad på Kungens Nya Torg

Julmarknaden på Kungens Nya Torg är en julmarknad i Köpenhamn som inte lämnar någon oberörd. I hjärtat av huvudstaden bjuds du här in till en resa i tiden och en upplevelse för alla sinnen när du strosar runt bland försäljare av alla julens ting eller tar en kopp glögg i den totala julstämningen. 

Julmarknaden på Kungens Nya Torg pågår över sex veckor, varför ursäkter att inte besöka denna tillställning undanbedes.

Julemarked på Kongens Nytorv | Hemsida

2. Julmarknad på Højbro Plads

Julmarknaden på Højbro Plads är en charmig julmarknad i Köpenhamns mest centrala stadsdel, Indre By, och pågår årligen i sex veckors tid – från mitten av november till bara ett par dagar före julafton. Det är en julmarknad i traditionell stil, med alla de krav som ställs på en julmarknad värd att besöka. 

Højbro Plads julmarknad är en av Danmarks absolut största julmarknader och är vida känd även utanför landets gränser.

Julemarked på på Højbro Plads | Hemsida

3. Julmarknad på Tivoli

Den omåttligt populära julmarknaden på Tivoli i Köpenhamn lockar varje år tiotusentals. Här tar du del av utbudet från de smakfullt julutsmyckande stånden innehållande såväl klassiskt hantverk som julens läckerheter. Tillsammans med julbelysning i alla dess utföranden och till tonerna av stämningsfull musik är julmarknaden på Tivoli en av Köpenhamns absolut främsta upplevelser i juletid som du enklast tar dig till med antingen bil, tåg eller med något av Sveriges bussbolag som varje år arrangerar bussresor till Europas trevligaste julmarknader.

Tivolis julmarknad pågår från mitten av november till och med den fjärde söndagen i advent.

Jul i Tivoli | Hemsida

Hitta fler julmarknader i Köpenhamn här
Julmarknader i Århus 2024

4. Århus Konst & Julmarknad

Århus Konst & Julmarknad är stadens största och mest välbesökta julmarknad och har så varit i över 20 års tid. Med säljare från när och fjärran är detta en julmarknad med fokus på unikt hantverk – traditionellt såväl som modernt – och pågår under en hel månad!

Århus Konst & Julmarknad tröttar dock inte ut någon. Varje vecka byter man nämligen ut i princip samtliga utställare så att du som besökare kan vara säker på att vilja återvända. 

Aarhus kunst- og julemarked | Hemsida

5. Godsbanans Julmarknad

På kulturcentret Godsbanan arrangerar man årligen julmarknad i dagarna två när man visar upp allehanda hantverksprodukter inom exempelvis keramik, tyg, möbler och glas. Dessutom kan du förvänta dig smakupplevelser som hör julen till. Och härlig musik och en massa annat som ryms inom begreppet hygge.

Godsbanens Julemarked | Hemsida

6. Arkitektskolans Julmarknad

En annan populär julmarknad i Århus är Arkitektskolans Julmarknad. Här gör sig arkitektstudenternas kreativa sinnen sig påminda i verken de ställer ut. Unikt konsthantverk, vackra keramikkreationer eller fantasifulla teckningar är typiska alster som du garanterat kommer att gå hem med efter ett besök på Arkitektskolans Julmarknad i Århus som pågår under två dagar i början av december.

Arkitektskolens Julemarked | Hemsida

Julmarknader i Odense 2024

7. Äventyrlig Julmarknad

Under de två första helgerna i december breder en av Odenses mest välbesökta julmarknader ut sig i staden, den som tidigare hette H.C. Andersens Julmarknad. Med ett gediget program innehållande aktiviteter för stora och små samt ett 60-tal utställare säljande jultillbehören du inte kan vara utan, är Äventyrlig Julmarknad ett måste för dig som har möjligheten.

Eventyrligt Julemarked | Hemsida

Julmarknader i Gavnø 2024

8. Jul på Gavnø 

Under de två första novemberhelgerna är Gavnø Slott skådeplats för en av Danmarks populäraste julmarknader. Då smyckar man nämligen 1800-talsslottet och dess tillhörande byggnader i julens alla härliga attribut och bjuder in en mängd utställare att saluföra unika hantverksprodukter men också delikatesser, vin, likörer och andra spritsorter.

För de minsta i sällskapet erbjuds bland annat nisseskattjakt och ponnyridning.

Jul på Gavnø | Hemsida

Läs också: 10 julmarknader i Tyskland att besöka 2024