10 julmarknader i Tyskland att besöka 2022

Julmarknader i Tyskland är en tradition som går långt tillbaka i historien och idag är städer som München, Berlin, Nürnberg, Flensburg och Lübeck exempel på tyska städer som årligen står värd för några av Europas mest berömda julmarknader.

Här ger vi dig 10 julmarknader i Tyskland som vi tycker är värda ett besök vintern 2022.

Julmarknader i München 2022

Julmarknad på Marienplatz

Julmarknaden på Marienplatz är en av Tysklands äldsta julmarknader med anor från så tidigt som år 1310. Evenemanget, fördelad på över 20 000 stämningsfulla kvadratmeter, lockar årligen cirka 3 miljoner besökare från världens alla hörn som alla vill ta del av förstklassigt hantverk och utsökta juldelikatesser från de 140 säljarna.  

Marienplatz julmarknad håller normalt öppet från sen november till och med självaste julafton. 

Christkindlmarkt am Marienplatz | Hemsida

Medeltida Julmarknad på Wittelsbacherplatz

Julmarknaden på Wittelsbacherplatz är en tidsresa tillbaka till när man drack ur horn, gycklare underhöll sällskapen och mat lagades över öppen eld. Här strosar du runt bland marknadsstånd, vars säljare är iklädda tidstypiska plagg, innehållande hantverk, mat och dryck tillverkat och framställd på medeltida vis.

Julmarknaden på Wittelsbacherplatz i München öppnar juleportarna kring 20:e november och håller öppet ända fram till dagen före julafton.

Mittelalterlicher Weihnachtsmarkt am Wittelsbacherplatz | Hemsida

Haidhauser Julmarknad

Haidhauser Julmarknad vänder sig till hela familjen och kanske är det just därför den är en av Münchens mest populära utan att för den delen vara särskilt stor.

Signifikativt för julmarknaden är att man visar upp ett femtiotal utställare med hög kvalitet av klassiskt hantverk och utsökt mat. Alla med lokal anknytning. Och för minstingarna i sällskapet finns möjligheten att träffa jultomten, titta på dockteater och genomgå ansiktsmålning.

Julmarknaden i Haidhauser har över 40 år på nacken och arrangeras traditionsenligt från slutet av november till julafton.

Haidhauser Weihnatchtsmarkt | Hemsida


Julmarknader i Berlin 2022

Julmarknad på Gendarmenmarkt

Med sina 4 miljoner årliga besökare är julmarknaden på Gendarmenmarkt i Berlin en av Tysklands mest välbesökta julmarknader. Från söndagen innan första advent till och med 31 december fyller man gator och kvarter med ett sextiotal knallar säljande unikt hantverk och julens alla godsaker och för barnen anordnar man aktiviteter.

Weihnatchtsmarkt am Gendarmenmarkt | Hemsida

Julmarknad i Spandau

Julmarknaden i den gamla delen av Spandau är ett kärt besöksmål för hela familjen. Här trängs säljare med allehanda julrelaterade produkter samtidigt som du tar in dofterna av brända mandlar och glühwein.
Julmarknaden i Spandau bjuder även på ett gediget program med scenaktiviteter, och så besöker tomten. Så passa på att lämna din önskelista någon gång mellan 21 november och 23 december, då julmarknaden är i full gång.

Spandauer Weihnachtsmarkt | Hemsida

Julmarknad på Alexanderplatz

I hjärtat av Berlin hittar du Alexanderplatz som årligen står värd för en av stadens mest besökta julmarknader. Kring juletid kränger här nämligen över 100 säljare hantverksprodukter och ätbart i vackert smyckade bodar.

Förbered dig på en folkfest utan dess like med mindre åkattraktioner så som pariserhjul och klassiska Merry Go Round. Allt till tonerna av stämningsfull musik.

Weihnachtsmarkt am Alexanderplatz | Hemsida


Julmarknader i Nürnberg 2022


Julmarknader i Flensburg 2022


Julmarknader i Lübeck 2022

 

Läs också: 8 julmarknader i Danmark att besöka 2022