10 julmarknader i Tyskland att besöka 2024

Julmarknader i Tyskland är en tradition som går långt tillbaka i historien och idag är städer som München, Berlin, Nürnberg, Flensburg och Lübeck exempel på tyska städer som årligen står värd för några av Europas mest berömda julmarknader. 

Här ger vi dig 10 julmarknader i Tyskland som vi tycker är värda ett besök vintern 2024, som du dessutom kan ta bussen till!

Julmarknader i München 2024

1. Julmarknad på Marienplatz

Julmarknaden på Marienplatz är en av Tysklands äldsta julmarknader med anor från så tidigt som år 1310. Evenemanget, fördelat på över 20 000 stämningsfulla kvadratmeter, lockar årligen cirka 3 miljoner besökare från världens alla hörn som alla vill ta del av förstklassigt hantverk och utsökta juldelikatesser från de 140 säljarna.  

Marienplatz julmarknad håller normalt öppet från sen november till och med självaste julafton. 

Christkindlmarkt am Marienplatz | Läs mer

2. Medeltida Julmarknad på Wittelsbacherplatz

Julmarknaden på Wittelsbacherplatz är en tidsresa tillbaka till när man drack ur horn, gycklare underhöll sällskapen och mat lagades över öppen eld. Här strosar du runt bland marknadsstånd, vars säljare är iklädda tidstypiska plagg, innehållande hantverk, mat och dryck tillverkat och framställd på medeltida vis.

Julmarknaden på Wittelsbacherplatz i München öppnar juleportarna kring 20:e november och håller öppet ända fram till dagen före julafton.

Mittelalterlicher Weihnachtsmarkt am Wittelsbacherplatz | Hemsida

3. Haidhauser Julmarknad

Haidhauser Julmarknad vänder sig till hela familjen och kanske är det just därför den är en av Münchens mest populära utan att för den delen vara särskilt stor.

Signifikativt för julmarknaden är att man visar upp ett femtiotal utställare med hög kvalitet av klassiskt hantverk och utsökt mat. Alla med lokal anknytning. Och för minstingarna i sällskapet finns möjligheten att träffa jultomten, titta på dockteater och genomgå ansiktsmålning.

Julmarknaden i Haidhauser har över 40 år på nacken och arrangeras traditionsenligt från slutet av november till julafton.

Haidhauser Weihnatchtsmarkt | Hemsida

Julmarknader i Berlin 2024

4. Julmarknad på Gendarmenmarkt

Med sina 4 miljoner årliga besökare är julmarknaden på Gendarmenmarkt i Berlin en av Tysklands mest välbesökta julmarknader. Från söndagen innan första advent till och med 31 december fyller man gator och kvarter med ett sextiotal knallar säljande unikt hantverk och julens alla godsaker och för barnen anordnar man aktiviteter.

Weihnatchtsmarkt am Gendarmenmarkt | Hemsida

5. Julmarknad i Spandau

Julmarknaden i den gamla delen av Spandau är ett kärt besöksmål för hela familjen. Här trängs säljare med allehanda julrelaterade produkter samtidigt som du tar in dofterna av brända mandlar och glühwein.
Julmarknaden i Spandau bjuder även på ett gediget program med scenaktiviteter, och så besöker tomten. Så passa på att lämna din önskelista någon gång mellan 21 november och 23 december, då julmarknaden är i full gång.

Spandauer Weihnachtsmarkt | Hemsida

6. Julmarknad på Alexanderplatz

I hjärtat av Berlin hittar du Alexanderplatz som årligen står värd för en av stadens mest besökta julmarknader. Kring juletid kränger här nämligen över 100 säljare hantverksprodukter och ätbart i vackert smyckade bodar.

Förbered dig på en folkfest utan dess like med mindre åkattraktioner så som pariserhjul och klassiska Merry Go Round. Allt till tonerna av stämningsfull musik.

Weihnachtsmarkt am Alexanderplatz | Hemsida


Julmarknad i Nürnberg 2024

7. Nürnbergs Julmarknad

Julmarknaden i Nürnberg hör till en av världens äldsta och attraherar varje år en stor skara besökare från hela Europa. Bland träbodar och vackert upplysta gränder har du här möjlighet att handla traditionellt, egentillverkat hantverk och godsaker som hemmagjort godis, bratwurst, pepparkakor, mandelkakor och annat gott. 

Julmarknaden i Nürnberg öppnar sista fredagen i november och håller öppet hela vägen till julafton.

Der Nürnberger Christkindlesmarkt | Hemsida

Julmarknad i Flensburg 2024

8. Flensburgs Julmarknad

Den tyska gränsstaden Flensburg ligger inte på latsidan när man arrangerar landets nordligaste julmarknad. Dofter, smaker och hantverk som hör julen till, inte helt oväntat med en touch av Skandinavien, är inslag som inte lämnar någon oberörd. 

Flensburgs julmarknad rivstartar julen redan runt den 20:e november och håller låda hela året ut.

Flensburger Weihnachtsmarkt | Läs mer


Julmarknader i Lübeck 2024

9. Lübecks Julmarknad

Lübecks traditionella julmarknad bjuder in till julstämning i världsklass med klassiskt hantverk och alla de där godsakerna som du förväntar dig ska finnas på en tysk julmarknad. 

Med anor från 1600-talet är den här julmarknaden i Lübeck en av stadens stoltheter och äger normalt rum från andra hälften av november till sista december.

Lübecker Weihnachtsmarkt | Hemsida

10. Historisk Julmarknad vid Mariakyrkan

På julmarknaden vid Mariakyrkan samlas hantverkare för att visa upp gamla och ofta bortglömda tekniker. Smeder, vävare och andra klassiska yrken gör sig här påminda när du strosar runt på julmarknaden som tillsammans med musik, levande ljus, eldar och strålande stjärnor skapar en magisk atmosfär för alla sinnen.

Precis som många av de andra julmarknaderna i Tyskland håller även den vid Mariakyrkan i Lübeck öppet långt in i december, med start sista fredagen i november.

Historischer Weihnachtsmarkt | Hemsida


Fler julmarknader i Tyskland

Inget evenemang hittades!

Läs också: 8 julmarknader i Danmark att besöka 2024